O društvu

Društvo za kulturo swinga SweetSwing je neprofitna organizacija, ki se od svoje ustanovitve leta 2007 posveča promociji, širjenju in ohranitvi izvornih afro-ameriških plesnih zvrsti in glasbe z začetnih desetletij 20. stoletja, s poudarkom na swing plesnih zvrsteh, kot so Lindy hop, Charleston, Balboa, Shag, t.i. Avtentični/Vintage jazz, Be-bop, Boogie-woogie in druge plesne oblike, ki so se razvijale skupaj s prvotno jazz glasbo.

Med osrednje dejavnosti društva spada organizacija mednarodnih plesno-glasbenih dogodkov s središčnim spomladanskim dogodkom, Ljubljana SweetSwing Festivalom, ki s svojimi plesnimi delavnicami, plesnimi večeri, nastopi in živo glasbo uspešno privablja udeležence s celega sveta že preko 10 let. Več o festivalu si lahko preberete TUKAJ.

Osrednje vrednote društva so močno povezane z ohranjanjem stika z zgodovino jazz glasbe in plesov z začetnih desetletij preteklega stoletja in njihovo premostitvijo v sedanjost, zato na naših dogodkih organiziramo tudi predavanja o zgodovini družabnega plesa in jazz glasbe ter njihovem pomenu za takratni kulturno-socialni razvoj družbe z namenom in, predvsem, željo po ozaveščanju širše publike o možnostih kvalitetnega preživljanja prostega časa in medsebojnega povezovanja v obdobju, v katerem nam takšni trenutki predstavljajo vse večjo dragocenost.

Društvo s svojim delovanjem prav tako stremi k promociji Slovenije kot izjemne turistične destinacije, ki ne ponuja zgolj številnih možnosti občudovanja naravnih danosti dežele, ampak tudi razigrano, navdihujoče in živahno kulturno-umetniško dogajanje v središču države, prikupni prestolnici Ljubljani, ki jo v okviru Ljubljana SweetSwing Festivala letno obišče preko 500 plesalcev in glasbenih navduščencev iz več kot 23 različnih držav.

Društvo deluje na osnovi prostovoljstva in je vselej odprto za nova sodelovanja, prijateljstva in podporo s strani ljubiteljev glasbe, plesa in vse vrste kulturnih dejavnosti.

PREDSTAVITV EKIPE